poniedziałek, 31 października 2016

Dlaczego kebab nie zawsze jest kebabem


Turcja i kebab to w naszej zbiorowej świadomości dwa nierozerwalne ze sobą pojęcia. Ale czy tak jest w rzeczywistości? Kiedy w Polsce pada propozycja "chodźmy na kebaba", w założeniu mamy na myśli skrawki mięsa i warzyw polane sosem i wsadzone do podgrzanego płaskiego chlebka. W Turcji można się jednak mocno zdziwić, bo rzucając propozycję zjedzenia kebaba trafimy na zupełnie inną potrawę. Jaką? Zobaczcie sami.


Choć trudno w to uwierzyć,
większość potraw przedstawionych na tych obrazkach określanych jest mianem kebap


Restauracje kebabowe to nieodłączny element tureckich pasaży z jedzeniem


Kebab (tur. kebap) jest słowem pochodzącym z perskiego i oznaczającym różne typy jedzenia, których wspólnym mianownikiem jest tak naprawdę tylko mięso (baranie, cielęce lub nawet drobiowe- z oczywistych przyczyn w żadnym wypadku wieprzowe!). W wersji podstawowej gdy poprosimy w Turcji o kebab, dostaniemy potrawę wyglądającą trochę jak kotleciki o wrzecionowatym kształcie podawane najczęściej z grillowanymi warzywami, mające z reguły bardzo wyrazisty, pikantny smak. To jednak tylko jedna z możliwości, bo kebabów jest naprawdę wiele. Przedstawiam zatem mały kebabowy przewodnik:

- jeśli chcemy otrzymać potrawę, o której pisałam na samym wstępie, musimy poprosić o döner kebap (czyli "obracający się"), będzie on wtedy podany w formie fast foodu w chlebie lub na talerzu z dodatkami

- mięso upchnięte w placku nieco przypominającym naleśnika to dürüm kebap (od tureckiego słowa "zrolowany")

- zamawiając şiş kebap (czyli "ze szpikulca") otrzymamy potrawę wyglądającą jak miniaturowe szaszłyki, z kolei şiş köfte to nadziane na szpadki grillowane kotleciki mielone doprawione dużą ilością przypraw, m. in. pietruszką i miętą

- Adana kebap to długi, pikantny kawałek zgrillowanego mięsa mielonego doprawionego obficie chilli i papryką (nazwa wzięła się od regionu Turcji, z którego pochodzi)

- İskender kebap jest dużą niespodzianką, bo składa się z cienko pokrojonego mięsa jagnięcego ułożonego na kawałkach chleba pita i zalanego sosem pomidorowym z warstwą kwaśnej śmietany. Jego nazwa pochodzi od niejakiego İskendera żyjącego w Bursie w XIX wieku, który podobno był autorem tej potrawy

- dla miłośników warzyw idealny będzie patican kebap (od tureckiego słowa "bakłażan")serwowany na talerzu z kaszą bulgur, w przypadku którego grillowane przyprawione mięso mielone jest nadzieniem do grillowanego bakłażana

- jeśli zależy nam na konkretnym rodzaju mięsa: tavuk to mięso z kurczaka, sığır to wołowina, a kuzu to jagnięcina/baranina.


Dürüm kebap



Adana kebap (źródło: internet)

şiş kebap (źródło: internet)


Iskender kebap (źródło: internet)



Sieć restauracji specjalizujących się w iskender kebap


Jedno jest pewne- będąc w Turcji koniecznie trzeba spróbować którejś z wariacji na temat kebabu. Turcy uwielbiają te potrawy do tego stopnia, że istnieją całe sieci barów, w których podaje się wyłącznie kilka lub nawet tylko jedną odmianę kebabów. Jeśli chodzi o moje preferencje, to nie przepadam za Adana kebap, który jest dla mnie zbyt pikantny, odpada tez patican kebap ze względu na gorzkiego bakłażana, natomiast bardzo przypadł mi do gustu delikatny şiş kebap. W Turcji wszystkich rodzajów kebabów jest około trzydziestu, wiele lokalnych odmian można znaleźć także w innych państwach Bliskiego Wschodu i Azji (ciekawe zestawienie pokazuje Wikipedia TUTAJ, choć ono też nie jest pełne, bo np. zapomniano o gruzińskim pysznym kababi) Jak widać każdy może znaleźć coś dla siebie!

P.S.- Turecki kebap oryginalnie popija się nie wodą czy napojami gazowanymi, a świetnie do niego pasującym ayranem, o którym pisałam TUTAJ).


5 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Och, to w Turcji kulinarnie odnalazłabyś się w mgnieniu oka!

      Usuń
  2. Sis kebab na bardziej zblizony do kurdyjskiego. Musisz nas odwiedzic kiedys I sprobowac. Pozdrawiam Kasia G

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam mniam, aż zgłodniałam :)
    no i ciekawa wiedza, zawsze myślałam, że koebab,to mięcho w bule ;)

    OdpowiedzUsuń